9 Eylül 2014 Salı

MTH Püf noktaları-4 : Dosya Kurtarma sihirbazı

 

Merhaba Arkadaşlar;

Proje tasarım safhaları içerisinde MTH paket yazılının sağladığı kolaylıkları ve süprizleri daha detaylı paylaşacağımız MTH Püf noktaları yazı dizimizde yeni bir konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda Dosya Kurtarma Sihirbazı nasıl çalışır göreceğiz.

MTH Paket yazılımına dahil modüller çalışmaya başladıkları andan itibaren yardımcı dosyalar vasıtası ile dosya işlemlerini hızlandırmak ve işletim sistemi kapanması, elektriklerin kesilmesi, vb. durumlar için çalışmalarınızın kopyalarını yaratırlar. Her modülün kendi dizin yapısında backup dosyası olarak $ uzantılı dosyalar yaratılır. Yazılım içindeki işlemler sonucunda dosyalar güncellenir. Yazılımdan güvenli bir şekilde çıktığınızda bu dosyalar temizlenir.

Sistem kapanması, elektrik kesilmesi veya aynı MTH modülünden birden fazla çalıştırılması durumlarında  bu yardımcı dosyalar ile ilgili bir kurtarma sihirbazı karşınıza gelecektir.

 

Kurtarma sihirbazı ekrana geliyorsa yapıcak en akıllıca hareket, dosyanın kurtarılması işlemlerine devam etmekdir. Vazgeç tuşunu kullanmak için iki kere düşününüz.

 

Dosya kurtarma sihirbazı ekrana geldiğinde ileri tuşunu kullanarak bir sonraki ekrana geçiniz.


Zaten açık olan proje le ilgili proje bilgileri dikkatinize sunuluyor.

Dosya kurtarma sihirbazının sonraki ekranında proje bilgileri listeleniyor. Bu proje bilgilerine ulaştığınızda zaten açık olan proje bilgileriniz olduğunu ve dosya kurtarma işlemlerinde doğru yolda olduğunuzu anlıyabilirsiniz. İleri tuşunu kullanarak sihirbaz içinde ilereyiniz.

 


Kurtarılan verileri kayıt ediniz.

Sihirbaz üzerinde geldiğiniz ekranda oluşan kurtarma verilerini kayıt etmeniz için gerekli hatırlatma yer almaktadır. Bu hatırlatmayı okuduktan sonra kurtarma dosyalarının oluşturulması için BİTİR tuşunu kullanınız.


Aynı anda 2 tane açılmış MTH modülü.

Dosya kurtarma sihirbazının kapanması ile beraber, mükerrer açmış olduğunuz modülle beraber artık ekranda 2 tane MTH modülü vardır. Bunlarda artık dikkate almanız gereken Pencere üzerinde [Adsız] ibaresi olan, Hesaplananlar listesinde ise revocer adı ile görünen 2 nolu modüldür.

Ekran görüntrüsünde 1 ile işaretlenen uygulamaya tıklayınız. Dosya anamenüsünden Çıkış komutu veriniz. Bu uygulama üzerinde hiçbir kayıt işlemi artık yapmayınız.

1 nolu uygulama kapandığında 2 nolu uygulamaya tıklayınız ve Dosya anamenüsünden Kayıt komutu ile dosyanıza bir isim vererek işlemlerinize devam ediniz.

Bu aşamaya kadar Dosya Kurtarma Sihirbazının kullanımını ve neler yapmanız gerektiğini anlattık. Şimdi Dosya Kurtarma Sihirbazı açıldığında neler yapmamanız gerektiğini hatırlatalım.

1. Dosya Kurtarma Sihirbazını Vazgeç Tuşu ile kapatmayınız.

2. İlk çalışan uygulamada Dosya anamenüsünden Kaydet tuşunu veya Toolbar’dan Kaydet butonunu kullanmayınız.


İlk açılan uygulamada KAYIT işlemi yapmayınız.

Aslında verilerinizi güven altında tutmak için geliştirilen Dosya Kurtarma Sihirbazı yanlış kullanım ile verilerinizi güvenlik altına alamaz. Tekrar hatırlatmak gerekirse, ekrana dosya kurtarma sihirbazı gelirse bir aksilik var ve dosyanız kurtarılmalı demek oluyor. Dosya Kurtarma Sihirbazını bu makalede anlatıldığı gibi kullanın ve verilerini güvenlik altına alın.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder